Sanal Tur:Göbeklitepe

Göbeklitepe

Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezine yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örüncek Köyü yakınlarında bulunmaktadır.

Göbeklitepe bilinen dünyanın en eski tapınağı olarak gösterilmektedir.

Kuruluş yılının milattan önce 10000 lere dayandığı, terk edilişinin ise milattan önce 8000 lere dayandığı düşünülmektedir.

Göbeklitepedeki yapıların ortak özelliği T biçimindeki 11 - 12 adet dikilitaşın yuvarlak planda dizilmiş, aralarında ise taş duvarla örülmüş olmasıdır. 12 tane bulunan dikilitaşların ortasında 2 tane büyük dikili taş bulunmaktadır. Bu dikilitaşların üzerine insan, hayvan ve soyut semboller kabartılarak veya oyularak resmedilmiştir.

Hayvanlardan boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, yaban ördekleri ve akbaba dikilitaşların üzerinde en sık görülen motiflerdir 

Göbeklitepenin bir yerleşim yeri değil bir kült merkezidir. (Kült kelimesinin sözlük anlamı: 1-tapınma, tapma 2-din)

Buradaki yapının tarım ve  hayvancılığa girmeyen ama yakın olan son avcı toplayıcı bir grup tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.




Örüncek Köyü yakınlarındaki kazılarda ortaya çıkan anıtsal mimari, Göbeklitepe'yi özel yapmaktadır. Bunun sonucu olarak UNESCO 2011'de Dünya Mırası geçici listesine alındı. 2018 yılında ise kalıcı listeye girdi.

Nedir Bu Sanal Tur

Sanal tur, belirli bir mekanın veya belirli bir firmanın ürün tanıtımları için internet ortamına yüksek çözünürlüklü ve ileri düzey fotoğraf makineleri ile fotoğraf çekimleri yapılıp kullanılan özel programlar aracılığı ile aktarılmasıdır. 

Sanal Tur Göbeklitepe

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan Göbeklitepe sanal tur ile Göbeklitepe'yi şu korona günlerinde oturduğunuz yerden gezilebilecek.

Göbeklitepeyi sanal tura müze.gov.tr üzerindeki Göbeklitep Örenyeri-Şanlıurfa'yı seçerek yada buradan ulaşabilirsiniz.

Göbeklitepeden çıkan antik kalıntıları ve antik eşyaları görmek için tıklayınız.









    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

0 Comments:

Yorum Gönder