Bugünkü sanal tur yazımda sizlere Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi diğer bir ismiyle Kurtuluş Savaş Müzesi'nin sanal halini anlatacağım.
Ama önce bir diğer sanal tur yazımda da değindiği gibi ilk Birinci TBMM hakkında kısa bir bilgi. Diğer sanal tur yazımı görmek için Buraya tıklayınız.
Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi
Birinci TBMM Binası 1920 - 1924 yılları arasında meclis faaliyetlerinin yapıldığı bina, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus Meydanı'nda 1915 yılında yapılmaya başlanmıştır.
Binanın planını evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmıştır. Proje yapım görevi kolorduda görevli olan askeri mimar Hasip Bey'e verilmiştir.
Meclisin toplanması için kararlaştırılan 23 Nisan 1920 gününde meclis bütçe kısıtlı olduğu için tam olarak yetiştirilememiş, halkımızın yardımı ile açıldıktan sonra bitirilebilmiştir.(Kagir kısmı açılışa yetiştirilmiş,çatı ve diğer kısımlar yarım kalmış.)
Meclisin yaptığı ikinci toplantıda (24 Nisan 1920) Mustafa Kemal Paşa oy birliği ile meclis başkanı olarak seçilmiştir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi'nin Bölümleri
Koridor
Koridor 42 metre uzunluğundadır. Tüm koridor boyunca sağ ve sol duvarlarda tablolar bulunuyor. Hangi duvara baktığınıza bağlı değişmekle birlikte karşınıza ilk olarak Atatürk'ün bir portresi ya da Refik Epikman'ın Atatürk Meclis'te Konuşuyor isimli tablosu çıkıyor.
Mescit
Mescit odası Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası'nın ilk odasıdır. Odanın bir duvarında Kur'an-ı Kerim, diğer duvarında Sancak'ı Şerif bulunmaktadır.
Reis (Meclis Başkanı) Odası
Meclis başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün çalışma odasıdır. Sağ ve Sol duvarlarda halı pano bulunmaktadır.
Şer'iye Encümeni Odası
Anayasa komisyonu odasıdır.Odada anayasa uygunluğu görüşülür. Odada Lozan Anlaşmasının bulunduğu masa bulunmaktadır.
Kulis Toplantı Salonu Uzantısı
Mebusların oturumlara ara verdiği zaman meclis kulisi olarak kullanılan odadır. Odada Krupp marka savaş topu ve yemek takımı bulunmaktadır.
Genel Kurul Salonu
Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en büyük salonudur. Sıralar Ankara Öğretmen Okulu ve Atatürk Lisesi'nden alınmıştır. Meclis başkanının bulunduğu ve mebuslara hitap ettiği yerde Prof.Dr. Afet İnan tarafından müzeye hediye edilen Atatürk Büstü bulunmaktadır.
Encümen Odası
Mecliste çeşitli konuların komisyon üyeleri tarafından incelendiği odadır. Odanın sağ tarafında su soğutmalı 3 adet makineli tüfek sol tarafında ise şifre makinesi ve manuel telefon santrali bulunmaktadır.
Katipler Odası
Tutanak ve kanunlar kalemleri, evrak ve yazı işleri kalemi, müdür, muavin, katip ve memurların bir arada bulunduğu "Kalem" olarak adlandırılan odadır.
Sanal Tur: Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası
Sanal turu ilk açtığınız zaman otomatik olarak sizi koridorun başından başlatıyor ve pencereye doğru bakıyorsunuz. Ama size önerim fare ile görüş açınızı sola çevirmek ve dışarı çıkıp öyle giriş yapmak. Böylelikle sanal da olsa gerçekten müzeye giriyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Kurtuluş Savaşı Müzesini sanal gezmek için Buraya tıklayınız.
0 Comments:
Yorum Gönder