Her gün Birkaç Dakika Kırmızı Işığa Bakmak Görme Kaybını Azaltır mı?



İngiltere'deki University College London'nın (UCL) Oftalmoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre her gün birkaç dakika kırmızı ışığa bakmanın görme kaybını azalttığı keşfedildi. Görme kaybını azaltma oranının ileri yaştaki kişilerde daha çok olduğu açıklandı.

İngilterede bir üniversitenin yaptığı keşif yaşlılarda görme kaybının sonunun geldiği yada azalacağı yönünde umutları arttırdı. Lakin bu keşfin özel laboratuvarda gerçekleştiğini unutmamalı her kırmızı ışığa da bakmamak gerektiğini hatırlatmak isterim. (Bu cümleyi ileriki kısımlarda da tekrarlayacağım. Çünkü atlayarak okuyan okurlarımız bunu kendi telefon, bilgisayar ve televizyonlarında böyle bir şeyi denememeleri.) Keşfedilen ve geliştirilmesi gereken bu yöntemin parkinson ve diyabet hastalıklarına yeni tedavi yolları geliştirilmesini de sağlayacağı düşünülüyor.

Uzmanlar kırmızı ışığın, hücrelerde bulunan ve hücrelere enerji sağlayan mitokondrileri canlandırdığını söylüyor.

Kırmızı ışığın mitokondrileri canlandırıp canlandıramayacağını denemek için yaşları 28 ile 72 yaşları arasında olan 24 katılımcı seçildi. Bu 24 katılımcının 12 si kadın 12 si erkek.

Gönüllülere 670 manometre dalga boyunda ışık yayan el fenerleri verildi. Bu el fenerlerinin televizyon, telefon ve bilgisayarlardan gelen ışıkta farklı olduğunu belirtmek isterim. Uzmanların açıklamaları gelmeden bu yöntemi evde denemeyin.

24 Katılımcı her gün 3 dakika kırmızı ışığa baktı

12 si erkek 12 si kadın olan 24 katılımcıya her gün üçer dakika kırmızı ışığa baktırıldı. Katılımcıların bu ışığa bakarken düşük kontrastlı harfleri okumaları istendi. Katılımcıların koni reseptörlerinin fonksiyonları ölçüldü. Bunu dışında gönüllülerden karanlıkta ışık sinyallerini seçmeleri istendi. Uzmanlar bu sayede çubuk reseptörlerinin hassasiyeti de kontrol edildi.

Koni ve çubuk reseptörleri hassasiyeti nedir

Koni reseptörleri retinanın arka kısmında bulunan ve mavi, yeşil, kırmızı renklere duyarlı olan özelleşmiş  hücrelere verilen isimdir. Çubuk reseptörleri ise siyah beyaz görmeyi sağlayan özelleşmiş hücrelerdir. Koni reseptörleri, çubuk reseptörleri arasında bulunur.

Deneylerin sonuçları ne oldu

Yapılan deneyler sonucu katılımcıların görme kalitesinde artış yaşandı. Yaşları 40 ve üzerinde olan gönüllülerin görme kabiliyetlerinde artış daha fazla yaşandı. Ortalama yüzde 14 olan görme yeteneğindeki artış yaşları 40 ve üzerindeki katılımcılarda yüzde 20 yi buldu.


    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

0 Comments:

Yorum Gönder