Halk arasında beyin yiyen amip olarak bilinen ama gerçek ismi "Naegleria Fowleri" olan tek hücreli bir canlıdır. Daha önce bu canlının bulaştığı insanları görsek de gündeme bu kadar gelmemişti. Amerika'nın Florida eyaletinde yaşayan bir kişide bu amip görülünce gündeme geldi.
Bu canlı koku alma kanalına girer, burun içerisinde mukusu geçip koku alma siniri olan "Nervus Olfactorius" ile BOS'a (Beyin Omirilik Sıvısı) ulaşır. Beyin Omurilik Sıvısından beyine yerleşir.
"Naegleria Fowleri" ortamın sıcaklığına göre 3 farklı şekilde bulur:
-Trofozoit
-Kamçılı amop formu
Çamurlu sularda, göllerde, havuzlarda ve durgun (akmayan) sularda yıkanan insanlarda bu canlı görülebilir. Daha önce denizde balık tutan bir adama da bu canlı bulaşmıştı ve bu canlının ölümüne sebep olmuştu. İstatistiklere göre bu zamana kadar Amerika Birleşik Devletlerin'de 145 kişide görüldü ve yalnızca 4 kişi kurtuldu.
Bu canlıların 1 gün ile 9 gün arasında kuluçka süresi olmaktadır. Bu süre içerisinde vücudumuzda belirtiler çıkmaktadır. Belirtiler ilk olarak yüksek ateş, kusma ile başlar.
Türkiye'de Beyin Yiyen Amip Var mı?
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ABD'de tekrar gündeme gelen ve çok ölümcül olan bu canlının Türkiye'de de olduğunu belirtti.
2017 yılında Eskişehir'de bir beyin yiyen amip vakası görülmüş. Ama Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu ölümcül canlıya yakalanan kişinin ölüp ölmediğine dair bir bilgi vermedi. Erken teşhisin bu canlının ölümcüllüğünü azaltacağını ve kurtulma şansının artacağını belirtti.
Bu canlının insandan insana bulaşıp bulaşmayacağı konusunda kesin bir bilgi yok.
0 Comments:
Yorum Gönder